Connect with us

Hi, what are you looking for?

Header Bottom 6-Column Strip
LewLew Sports Highlight 1
LewLew Sports Highlight 2
LewLew Sports Highlight 3
LewLew Sports Highlight 4
LewLew Sports Highlight 5
LewLew Sports Highlight 6

Golf

Is it legal to hit a putt while walking? Rules Guy | Instruction



The rules of golf are hard! Fortunately, we have the guru. Ours Rules Guy know the book front to back. Do you have a question? He has all the answers.

I missed my putt just short and tapped as I walked. My playing partner said it was a one stroke penalty. Really? -Robert Warner, Aiken, SC

So instead of a question about a stationary player hitting a moving ball, we have a moving player hitting a stationary ball – how refreshing!

The rules contain many requirements about how we must make a stroke, most of which are covered in Rule 10.1. While we can’t start hitting a ball while it’s moving (with some rare exceptions), there’s nothing stopping a player, including Happy Gilmore, from being in motion.

As long as all the other requirements are met, for example, hitting with the head of the club, no pushing, scraping, scooping or anchoring, you are good to go – tell your story by walking and even hit your putt that way, if you are so inclined.

For more movement guidance from our guru, read on…

My playing partner stubbed his chip shot from the deep rough around the collar of the green. The ball rolled slowly towards the pin. In a fit of pique, he hit his club in the neck, dislodging a large piece of turf that flew on the green and hit the rolling ball, stopping it in its pieces. He probably would have just broken another foot otherwise. But is it a penalty? – Cornelius Marx, New York, New York

It certainly feels like it should be, more for the damage to the course than the eventual deflected shot.

However, unless the Committee sees the creation of this damage as serious misconduct under Rule 1.2a (which would mean disqualification), the accidental deviation remains without penalty, and Mr. Angry Stubby plays the ball as it stands, under Rule 11.1.

On the one hand, Cornelius, Rules Guy very appreciated “in a fit of pique”, and should we ever take a much needed vacation he will come to you to write this column in our absence.

Do you need a handicap? Start here.

Have a question about the rules? Ask the Rules Guy! Send your questions, confusion and comments to rulesguy@golf.com. We promise not to throw the book at you.



Source link

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

MLB

Top Dodgers prospect Josue De Paula spoke ahead of his highly anticipated Major League debut after receiving a surprise call-up directly from Double-A. “You’re...

MLB

Julian McWilliams joins CBS Sports HQ to recap the biggest storylines after the first week of the 2026 MLB Season. [00:00:00] ABS Challenge Systen...

MLB

Former MLB General Manager Jim Bowden joins CBS Sports HQ to discuss the latest news around the MLB before the 2026 MLB Trade Deadline....

MLB

Josue De Paula celebrated his first National League West championship just days after making his major league debut with the Dodgers. De Paula described...